piątek, 11 listopada 2011

TOSTY FRANCUSKIE

Nie ma nic lepszego jak leniwy weekend! Wtedy mogę pozwolić sobie na śniadanie jedzone w piżamie i oglądanie śniadaniowej telewizji. A dziś miałam ochotę na klasyczne tosty francuskie! Nic innego mi nie pozostaje jak troszkę poleniuchować w towarzystwie M., a dodatkiem będą małe rarytasy!

Potrzebujemy:
4 kromki chleba
2 jajka
50 ml mleka
masło do smażenia
można dodać cynamon





Jajka roztrzepujemy widelcem dolewamy mleko i mieszamy, możemy dodać cynamon. Na patelni rozgrzewamy masło. Kromki chleba zanurzamy w jajku z obu stron. Jeśli chleb jest czerstwy zostawiamy chwilę w cieście, by chleb zrobił się miękki. Smażymy na wolnym ogniu, by kromki się nie spaliły, na złoty kolor. Podajemy na słodko z marmoladą lub świeżymi owocami, lub na słono z szynką i serem. Ja osobiście wolę pierwszą wersję.


Smacznego!


1 komentarz:

  1. Odkrycie francuskich tostów pokazuje całkowicie nowy wymiar śniadaniowy :-) Pyszności serwujesz!

    OdpowiedzUsuń